Jadłospis
W przedszkolu stosuje się przepisy dotyczące żywienia zbiorowego zawarte w:
- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tekst jednolity z dnia 8 kwietnia 2015r. poz.594
Woda do picia jest stale dostępna.
Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.
Herbata słodzona jest miodem.
Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka,
sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz suszone i świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione SA substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje dotyczące alergenów występujących w posiłkach, producentów i dostawców produktów żywnościowych dostępne są na tablicy ogłoszeń oraz u intendentki przedszkola.
Bardzo proszę o zapoznanie się z powyższymi przepisami.
Dyrektor Przedszkola nr 14
SKŁADNIKI ALERGENNE
1.Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona/orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe)
2.Skorupiaki
3.Jaja
4.Ryby
5.Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe
6.Nasiona soi
7.Mleko (łącznie z laktozą)
8.Orzechy, tj. migdał (Amygdalus communis L.), orzech laskowy (Corylus avellana), orzech włoski (Juglans regia), nerkowiec (Anacardium occidentale), orzech pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), orzech brazylijski (Bertholletia excelsa), pistacja, orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzech makadamia (Macadamia ternifolia)
9.Seler
10.Gorczyca
11.Nasiona sezamu
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13.Łubin
14.Mięczaki
WYKAZ SKŁADNIKÓW I SUBSTANCJI, KTÓRE NIE MUSZĄ BYĆ ZNAKOWANE Z WYRAŹNYM ODNIESIENIEM DO NAZWY SKŁADNIKA ALERGENNEGO
Składniki alergenne |
Składniki i substancje, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego |
1 | 2 |
Zboża zawierające gluten |
- syropy glukozowe na bazie pszenicy, w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą
|
Jaja |
- lizozym (wytwarzany z jaj) stosowany do wina
|
Ryby |
- żelatyna rybna stosowana jako nośnik witamin, karotenoidów i aromatów
|
Soja |
- olej sojowy i tłuszcz sojowy całkowicie rafinowane oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą
|
Mleko |
- serwatka wykorzystywana w destylatach do napojów spirytusowych
|
Orzechy |
- orzechy wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
|
Seler |
- olej z naci i nasion selera
|
Gorczyca |
- olej gorczycowy |