47-400, Racibórz

ul. Słoneczna 31

tel. 324155269

przedszkole@p14raciborz.pl

Przedszkole nr 14 "Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"

Jesteś tutaj: Start / Jadłospis

Jadłospis

W przedszkolu stosuje się przepisy dotyczące żywienia zbiorowego zawarte w:

 

- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. poz. 1154 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, tekst jednolity z dnia 8 kwietnia 2015r. poz.594

 

Woda do picia jest stale dostępna.


Soki serwowane dzieciom nie zawierają cukru.

 

Herbata słodzona jest miodem.


Natka i koperek do zupy podawane są na życzenie dzieci.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano, bazylia tymianek, kminek zioła prowansalskie, papryka słodka,
sól o obniżonej zawartości sodu, jarzynka bez soli oraz suszone i świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W powyższym jadłospisie wyróżnione SA substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Informacje dotyczące alergenów występujących w posiłkach, producentów i dostawców produktów żywnościowych  dostępne są na tablicy ogłoszeń oraz u intendentki przedszkola.

 

Bardzo proszę o zapoznanie się z powyższymi przepisami.

 

Dyrektor Przedszkola nr 14

 

 

SKŁADNIKI ALERGENNE

 

1.Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies zwyczajny, pszenica oplewiona/orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe)
2.Skorupiaki
3.Jaja
4.Ryby
5.Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe
6.Nasiona soi
7.Mleko (łącznie z laktozą)
8.Orzechy, tj. migdał (Amygdalus communis L.), orzech laskowy (Corylus avellana), orzech włoski (Juglans regia), nerkowiec (Anacardium occidentale), orzech pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), orzech brazylijski (Bertholletia excelsa), pistacja, orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzech makadamia (Macadamia ternifolia)
9.Seler
10.Gorczyca
11.Nasiona sezamu
12.Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13.Łubin
14.Mięczaki

 

WYKAZ SKŁADNIKÓW I SUBSTANCJI, KTÓRE NIE MUSZĄ BYĆ ZNAKOWANE Z WYRAŹNYM ODNIESIENIEM DO NAZWY SKŁADNIKA ALERGENNEGO

 

Składniki alergenne     
Składniki i substancje, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego
1 2
Zboża zawierające gluten

- syropy glukozowe na bazie pszenicy, w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą
- maltodekstryny na bazie pszenicy oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą
- syropy glukozowe na bazie jęczmienia
- zboża wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych

 

Jaja

- lizozym (wytwarzany z jaj) stosowany do wina
- albumina (wytwarzana z jaj) stosowana jako środek klarujący do win i cidrów (cydrów)

 

Ryby

- żelatyna rybna stosowana jako nośnik witamin, karotenoidów i aromatów
- żelatyna rybna albo karuk stosowane jako środki klarujące do piwa, cidrów (cydrów) i win

 

Soja

- olej sojowy i tłuszcz sojowy całkowicie rafinowane oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą
- mieszanina naturalnych tokoferoli (E 306), naturalny D-alfatokoferol, naturalny octan D-alfa-tokoferolu, naturalny bursztynian D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
- fitosterole i estry fitosteroli pochodzące z roślinnych olejów sojowych
- ester stanolu roślinnego produkowany ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego

 

Mleko

- serwatka wykorzystywana w destylatach do napojów spirytusowych
- laktitol
- przetwory mleczne (kazeina) wykorzystywane jako środki klarujące do cidrów (cydrów) i win

 

Orzechy

- orzechy wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
- orzechy (migdały, orzechy włoskie) wykorzystywane (jako aromaty) w napojach spirytusowych

 

Seler

- olej z naci i nasion selera
- oleożywica z nasion selera

 

Gorczyca

- olej gorczycowy
- olej z nasion gorczycy
- oleożywica z nasion gorczycy